Okay, nu har jeg dækket alle basisenhederne, så nu har vi vist alle brug for en lille overspringshandling — det har jeg i hvert fald, og det går jo så ud over jer, trofaste l[æø]sere.

Dagens enhed er derfor “mikromort”: En milliontedel chance for at dø.

Den enhed rejser jo adskillige spørgsmål ved sin blotte eksistens — hvad bruger man sådan en til, hvad vil det sige, og hvorfor er den god at have?

Jo, nu skal I høre!

For at starte med slutningen — lidt ligesom når jeg læser Ugeskrift for Nørder — så er værdien af enheden i sig selv at det gør det muligt at sammenligne risikobetonet adfærd (og almindelig adfærd) og eksempelvis undersøge hvor meget risiko folk er villige til at udsætte sig selv for, eventuelt sammenlignet med hvor meget de faktisk udsætter sig selv for, uden at tænke over det.

Hvis jeg eksempelvis fortæller at det “koster” 7 mikromort at løbe et marathon, så lyder det umiddelbart af meget (synes jeg) — ja, jeg ved godt at syv milliontedele risiko for at dø ikke lyder af meget i og for sig selv, men i forhold til at det burde være sundt at løbe, så har vi altså her et klart tegn på at man kan få for meget af det gode.

Men det skal jo ikke stå alene, det skal sammenlignes med eksempelvis hverdagsrisici — så som at køre i bil. Her skal man tilbagelægge ca 2500 km for at akkumulere 7 mikromort. En biltur fra Odense til Rom er altså marginalt mindre risikabelt end at løbe et marathon.

Man kan også bare køre 70 km på motorcykel, så er den også hjemme. Beklager, drenge (m/k) — jeres kærester har ret, når de siger at det er farligt.

Selvom det jo er lidt sjovt at kunne sammenligne den slags, og måske blive lidt mere klar over sin egen forgængelighed, så har den også mere praktiske anvendeligheder — når man fx er et forsikringsselskab (eller en stat, der skal vedligeholde veje), så er man nødt til at have en værdi af et menneskeliv.

Ja, det lyder kynisk, og det er det jo sådan set også, men anlægger man i stedet “Every sperm is sacred”-tankegangen, så ender man jo med at gøre alting forbudt, fordi hvis der bare er nok der gør det, så er der på et tidspunkt en eller anden der dør af det, og Tænk Dog På Børnene(TM).

I praksis har man regnet ud at folks villighed til at betale for sikkerhedsudstyr i biler passer cirka med at man er villig til at betale i omegnen af 350 kr for at undgå en mikromort. Det betyder ikke nødvendigvis at man sætter værdien af et (eller eget) liv til 350 mio. kr — for jo mere man allerede HAR brugt på sikkerhed, jo mindre er man villig til at betale for at undgå den næste mikromort.

I systemer hvor man betragter rigtig mange mennesker med forholdsvist lille chance for at dø, så som i trafikministerier rundt om i verden har jeg set tal på omkring 20-40 kr per mikromort reduktion.

Alt det her er naturligvis primært relevant fordi det gør os i stand til relativt simpelt at sammenligne små, relative risici.

Spørger man direkte hvad en person skal have for at gøre noget der medfører en milliontedel chance for at dø, så vil man sikkert få nogle mærkelige svar (det kunne være sjovt at lave en undersøgelse) fordi man har svært ved at forestille sig hvad en milliontedel chance er. Hvis det hjælper nogen, så svarer det cirka til at slå 9 ens med 9 6-sidede terninger.

Men at en mikromort er risikoen forbundet med at køre cirka 10.000 km i tog blegner jo lidt, når man kigger på at det “koster” cirka 20 mikromort om dagen, bare at være i live, hvis man midler over alle mennesker, alle dødsårsager.

Nå, men I kan jo selv læse videre, hvis I synes det er sjovt — og kildekritik er jo en overset disciplin — dagens indlæg er primært parafraseret og ekstrapoleret (ja, meget blankt) fra Tante Wiki.

\Worm — Dødsnisse!