I dag er det det rene kinderæg — Pascal er nemlig hele tre ting — et programmeringssprog (udmærket til undervisning i struktureret programmering, men nu noget forældet), Blaise, mest kendt for sine væddemål og matematiske arbejde , og en SI-enhed for tryk.

Tryk er jo defineret i sin abstrakte form som kraft per areal, og kraft har vi allerede defineret: Det er jo Newton. SI-enheden for areal? Hmm… den var værre — det har vi jo ikke defineret endnu — vi har kun længde… Men hov — et areal er jo bare et kvadrat der er en længde på hver side, pyha, så er vi hjemme igen — længe er meter, og arealet bliver jo så kvadratmeter.

Nu har vi altså at en Pascal er en Newton per kvadratmeter, og selvom det måske lyder en anelse som gruppesex i videnskabernes selskab, så er den god nok.

Skal vi prøve at bryde det ned til grundenheder får vi: \[Pa \equiv \frac{N}{m^2} = \frac{kg\cdot\frac{m}{s^2}}{m^2} = \frac{kg}{m\cdot s^2}\] som ikke umiddelbart ligner noget der ender med at give mening.  Det behøver det sådan set heller ikke for at være korrekt, men hvis nogen kan finde på en god fysisk fortolkning af enheden, så hører jeg meget gerne om det.

Men hvad er det så med Pascals ven Hektor? Jeg troede han boede i Illiaden?

Nej, grunden til at man har adopteret den lidt bastardiserede enhed hPa: hektopascal, som jo betyder hundrede pascal, især i meteorologiske sammenhænge (eller i det mindste i vejrudsigten) er fordi man i mange år regnede i millibar (baren er et levn fra tidligere tiders enhedsforvirring og er også en trykenhed, defineret som ét kilogram per kvadratcentimeter).

Atmosfæretrykket er i snit 1,013 bar, og derfor valgte man for forståelighedens skyld at regne atmosfæretyk i millibar — så man fik 1013, som er lidt lettere at sige i vejrudsigten, og forholde sig til for mennesker, der ikke bor i ingeniørland.

Da man så ville væk fra baren (den lukkede vel) og over i rigtige, rene  SI-enheder, så kunne man så vælge mellem at atmosfæretrykket blev ca. 101300 Pa, eller 101,3 kPa — ingen af delene er specielt mundrette, så man gik lidt væk fra standardpræfixerne og valgte altså hekto- for at man kunne få samme numeriske værdi efter at have skiftet.

1013 millibar og 1013 hPa er altså det samme tryk — og så kan folk også aflæse deres barometre uden at blive (mere) forvirrede…

Og husk så den gamle tommelfingerregel: Når barometeret falder, så er det nok fordi du skulle have brugt et større søm til at hænge det op med.

\Worm — Pressenisse