De, der har været så uheldige at kende mig længe ved at jeg med jævne mellemrum nyder at udgive mig for at være Den Ægte Karl Koder1.

Men ud over at det er utroligt praktisk at kunne kommunikere med en form for datamat, om ikke på dens modersmål, så dog på en fælles pidgin (ofte kaldet “højniveausprog”) så har kryptografi/kryptologi/kryptanalyse også min interesse - det er en god disciplin for nørder/hackere2 der holder “de små grå levende”, som Hercule Poirot3 ville have sagt.

Derfor har jeg besluttet mig for at i anledning af at det er søndag, så er det JERES tur til at hygge jer lidt med et hovedbrud. Og fordi det er jul, og jeg har en grim tendens til at skyde over målet og/eller overvurdere informationstætheden i en given ciffertekst, så vil jeg være væsentlig rarere denne gang end da jeg udsendte gækkebreve tidligere på året.4

Jeg vil ikke sige andet end at der er en præmie.

Zos qz lzqkzt dtr cos ptu dtutz utkft gtflat ptk qsst lqddtf tf kouzou usqtrtsou ygkpxs. Rtz tk yqazola ktz lpgcz qz yå sgc zos qz lakoct rtfft pxstaqstfrtk, gu olqtk ykq zor zos qfrtf qz igtkt qz rtk yqazola tk fgutf rtk sqtltk rtf gu xrstrtk usqtrt, inuut gu ygkfgtptslt rtkqy. Ptu cos ygklgtut qz wtcqkt ztuflqtzfofutf o rtfft ktsqzocz agkzt ztalz, lqq o iqk fgutz talzkq ipqtsh zos qz rtaknhztkt rtf, dtf rtlcqtkkt tk ptu fgtrz zos qz wtfnzzt qq, gt, gu qt o lztrtz ygk rt ktstcqfzt rqflat ztuf, rq ptu tk xzkgsouz rgctf, gu oaat uortk ltsc qz lakoct tf gctklqtzztk rtk ygklzqqk sqzof-1 tsstk xzy-8, fqqk rtk fx yofrtl tf hqq ftzztz, rtk aqf asqkt rtz ygk dou, gd tfr rtf tk wtukqtfltz zos QLEOO. Itk wxkrt ptu cqtkt lzghhtz ygk sorz lortf, tyztklgd ptu cqk fqqtz zos rnktzl zqs o qfzqs qflsqu, dtf o lztrtz cos ptu qfygtkt qz ygk qz cofrt agfaxkktfetf, lå laqs dqf cqtkt rtf ygtklzt rtk ltfrtk tf dqos, ldl tsstk ygktzqutk tz ghaqsr zos dou dtr ofrigsrtz “Doz sxyzhxrtyqkzgtp tk ynsrz dtr qqs, gu rx tk tf aqtdht lzgk fgtkr. Ptu cos iqct dof gts!” Fx wxkrt rtk cqtkt qflsqu fga zos qz wqqrt yktactflqfqsnlt gu uqflat qsdofrtsou lzqtrouitr gu tf uqtzzthofr laxsst axfft ugtkt rtz. Inuut, Vgkd.

\Worm — kryptonisse


  1. Jeg plejer at prale med at jeg taler 13 sprog defekt: Dansk, Engelsk, Tysk, Fransk, Latin, Java, Python, Turbo Pascal, R, Javascript, LaTeX, C, Ruby, og måske et par obskure makrosprog og dialekter af nogle af dem. Jeg er jo bare kemiker for pokker. 

  2. I den oprindelige MIT-definition. 

  3. Belgier, tak, ikke franskmand. 

  4. Gad vide hvor de påskeæg i øvrigt blev af?