Her til aften, mens jeg stod og bonede issen, kom jeg gennem en længere associationsrække1 til at overveje hvor mange data man skulle flytte hvor langt før det var hurtigere at putte et lagermedie2 i en kuvert end at overføre dem via FTP, TCP/IP, HTTP, rsync eller i daglig tale “over internettet”.

Det er naturligvis et gammelt spørgsmål, som Tanenbaum tog op allerede dengang jeg var ved at få tænder og som formodentligt/forhåbentligt er blevet skamredet i datalogi og signalbehandling 101 lige siden. Ikke desto mindre er det et sjovt og nørdet spørgsmål, så… Lad os alle regne.

Der er naturligvis mange faktorer der kan spille ind, men beregningerne er jo ikke så svære, så I kan selv lege videre bagefter…

Lad os antage at jeg skal sende nogle grimt store datafiler til en gammel ven på AU. Hvis jeg lægger dem ud på en ekstern harddisk eller USB-pind, så kan jeg jo nok i (optimistisk) gennemsnit regne med at de er fremme efter 24 timer — og her er det væsentlige — uanset hvor mange data jeg sender!

Hvis vi begge to er på arbejde — og det er vi jo ofte — så sidder vi ret nær forskningsnettets backbone og kan nok godt pine 40–50 Mbit/s ud af et direkte link, hvis vi gør os umage eller giver netværkschefen kage til kaffen.

Så kan man på 24 timer flytte \[ 50\frac{Mbit}{s} \cdot 24timer \cdot 3600\frac{s}{time} = 4,32 Tbit = 540Gbyte \] Det er rimeligt mange data — medmindre man lave partikelfysik eller meget præcis analysekemi, men stadig indenfor en realistisk mængde som man kan have behov for at få flyttet i en professionel kontekst.

Så hvis jeg skal have et par Terabytes til århus, så er posten hurtigere end forskningsnettet!

Hvis jeg derimod sidder herhjemme og gerne vil dele mine feriebilleder med de gamle i ydre udgård, så lider jeg som så mange andre af asymmetrisk internet og har kun et sølle upload på 2Mbit/s, hvilket efter samme udregning giver 21,6Gbyte.

Hvis jeg nu var fotonørd kunne jeg formodentlig godt producere sådan en mængde data på et par uger på Madeira, og det vil det jo nok under alle omstændigheder være lettere at forklare mine forældre at der kommer en pind med posten end at de skal logge ind på min server… Men det er stadig lidt et konstrueret tilfælde…

Er vi indenfor bygrænsen (½ times transport stort set uanset modus) er det straks en anden sag. Her kan mine sølle 2 Mbit/s kun nå at overføre ca. 450Mbyte — det er jo ikke engang en film i en bare nogenlunde kvalitet, og man begynder at skulle overveje om det i virkeligheden ER et overhead at skulle kopiere data ud på en ekstern harddisk…

Konklusion: Så længe man er i lokalområdet  flytter man ofte data hurtigere ved at tage dem i lommen og sætte sig op på sin cykel! Og så får man også mødt sine venner i den virkelige virkelighed!

Se også:

FIN/ACK
\Worm


  1. Der vil være for svær/pinlig af forklare hér. 

  2. Elektronisk, altså. Ikke en flaske øl