Julemanden har jo — ligesom stort set alle andre multinationale firmaer — efterhånden udliciteret det meste af sin gesjæft til lokale repræsentanter1, men det er jo i virkeligheden nok ikke så dumt endda, for selvom han har nogle ret strenge, men ikke nærmere specificerede, udvælgelseskriterier for hvilke børn der skal have gaver2, så er der jo RET mange husstande der skal besøges i løbet af julen - men hvor hurtigt skal han egentlig arbejde, hvis han nu skal nå det hele selv? Lad os alle regne!

Selvom julemanden, i sin nuværende inkarnation, er en nyere, primært vestlig forvanskning og amalgamering af adskillige ældre historier, legender, helgener, guder og helte, så er anerkendelsen af julemandens eksistens jo også en implicit vedgåelse af hans charter til at bringe gaver ud til alle artige børn, og så er der jo ingen grund til at begynde at diskriminere på baggrund af hvilket kontinent man nu en gang tilfældigvis er bosat på, så med en verdensbefolkning på 7 mia, så lad os gøre en antagelse af at der i størstedelen af husholdninger verden over er mindst ét artigt barn3, og hvis gennemsnitshusholdningen er i størrelsesordenen 3–5 personer, så er én millard hjemmebesøg nok ikke helt af vejen.4

Heldigvis skal han ikke nå det hele julenat, da der er forskellige traditioner for hvornår han bør dukke op, forskellige steder i verden, og der er jo også lidt at vinde ved at udnytte tidszonerne optimalt, så lad os bare give ham 48 timer at arbejde i.

Hvor mange sekunder har han så per husstand? \[t = \frac{48h \cdot 3600 \frac{s}{h}}{10^9 husstande} = 0,000173\frac{s}{husstand} = 173\frac{\mu s}{husstand}\] 173 mikrosekunder er altså ikke ret lang tid til at nå ned gennem en skorsten, aflevere gaver, med en option på at skulle drikke mælk eller portvin og spise småkager, nå op gennem skorstenen og videre hen til det næste hus.

Det er jo ret svært at estimere den gennemsnitlige afstand mellem bebyggelser på jorden, men hvis vi nu bare tager dem allesammen og fordeler dem jævnt, så får vi:\[ Husstandstæthed = \frac{Antal~husstande}{Jordens~overfladeareal}=\frac{10^9~husstande}{5,1\cdot 10^8 {km}^2} \approx 2 \frac{husstande}{km^2}\]

Dette giver så en middelafstand på 500 meter pr besøg, idet vi af venlighed ikke indregner afstande tilbagelagt inde på matriklen. Følgelig bliver julemandens middelhastighed: \[v_{kane}=\frac{500m}{173\mu s} \approx 3 \cdot 10^6 \frac{m}{s}\]

Dette svarer ret præcist til 1% af lysets hastighed, eller 10.000 gange lydens hastighed, og selvom det er utroligt hurtigt er det desværre ikke hurtigt nok til at de relativistiske effekter begynder at spille en betydende rolle, så dér vinder han højst et par sekunder.

Jeg skal ikke udtale mig med sikkerhed om rensdyrs tophastighed, eller energiforbrug i fri flugt, men helt sikkert er det at et så lidt aerodynamisk legeme som en kane forspændt medlemmer af Rangifer-familien vil opleve en hel del luftmodstand og deraf følgende opvarmning.

Denne er ikke helt triviel at regne på, men hvis vi tager et af de hurtigste fly nogensinde fremstillet, nemlig SR-71 Blackbird, som eksempel, så er det et fly der er bygget med det ene formål at flyve højt og hurtigt, og med en tophastighed på 3–4 gange lydens hastighed lykkedes det meget godt, men selv denne super-optimerede, aerodynamiske konstruktion bliver mere end 300 grader varm på overfladen under flyvning, så med mindre at julemanden er iklædt kevlar/nomex og har et asbestskæg, så får han nok sprød svær ret hurtigt…

Men måske er det derfor der nogle gange ligger frisk aske og sod i kaminen, når han har været på besøg… Eller også er det magi… Ja, lad os bare kalde det det!5

\Worm – mythbusternisse.


  1. Og onkler — og andre familiemedlemmer… 

  2. Jeg ihukommer den gamle vittighed: “Hvorfor er julemanden altid så munter? — Jo, han ved jo hvor alle de slemme piger bor…” - men det tager jo endnu mere tid, så det vil vi se bort fra i nærværende beregning. 

  3. Jojo, måske nok en optimistisk betragtning, men det ER jo jul… 

  4. 2016-05-05: Jeg har lige genlæst det afsnit og blev så fascineret af at jeg ikke havde et eneste punktum at jeg lod det stå. Undskyld hvis du forpustes. 

  5. “Enhver tilstrækkeligt avanceret teknologi er umulig at skelne fra magi” —Arthur C Clarke.