Af uransaglige (ikke at forveksle med uran-saglige, her i disse energikrisetider) årsager kom jeg til at tænke på sandhedsværdien af det gamle udsagn “alle irere er rødhårede”, hvilket jo ofte (fejlagtigt?) vendes om til at “alle rødhårede er irere / af irsk afstaming” og det slog mig at det jo faktisk er muligt at regne ud hvad sandsynligheden er, for at en givet rødhåret person er irer. Bayes giver svaret: \(P(Irsk|Rødhåret)= P(Rødhåret|Irsk) \cdot \frac{P(Irsk)}{P(Rødhåret)}\)

Denne formel skal læses således: Sandsynligheden for at en person er irsk givet at han er rødhåret er lig med sandsynligheden for at personen er rødhåret givet at han er irsk, ganget med sandsynligheden for at han er irsk, divideret med sandsynligheden for at han er rødhåret.

Hvis vi holder os i Europa, så er ca. 4% af befolkningen rødhårede, hvorimod 10% af irere er rødhårede. Den irske befolkning udgør ifølge tante wiki ca. 0.62% af den samlede europæiske befolkning, ergo er sandsynligheden for at en tilfældig rødhåret europæer er irer: \(P(Irsk|Rødhåret)= 0.1 \cdot \frac{0.0062}{0.04} = 0.0155 = 1.6\%\)

Så den fordom kan vi altså med sindsro se bort fra. Med mindre man ser det som en relativ sandsynlighed - man har 2.5 gang så stor sandsynlighed for at en tilfældig rødhåret er irer, i forhold til at en tilfældig europæer er det. Der er i øvrigt flere skotter end irere der er rødhårede — men det kan I selv regne på.

Bevares - når man begynder at blande andre subtile karaktertræk ind i det, så kan man jo øge sandsynligheden for at ramme rigtigt betydeligt, og lige så snart man medtager forfædre (af … afstamning), så bliver det jo hurtigt mudret.

\Worm


PS: I skal i øvrigt ikke regne med at jeg kan holde opdateringefrekvensen bare i nærheden af så høj som den er lige her i starten - det er bare et artefakt af at jeg lige så stille får ryddet op i arkiverne og får fundet mig til rette med formatet og får bygget en måde at lave indlæg på som er tålelig…